‘EEN LUIE MANAGER’

Zo typeer ik mijzelf regelmatig. Als ik ergens start, dan ga ik niet automatisch verder waar mijn voorganger is gebleven. Alleen dossiers oplossen daar geloof ik niet in. Ik geloof in duurzaam veranderen met waardering voor het bestaande. Met een duidelijk doel voor ogen, maak ik graag eerst met iedereen kennis. Door goed te luisteren en te observeren komen al snel oude gedragspatronen en vastgeroeste werkwijzen boven tafel.

VOORBEELDGEDRAG

Doordat ik als interimmer echt deel uitmaak van de organisatie, kan ik heel makkelijk zelf ander gedrag en een andere werkwijze laten zien. Dat doe ik voornamelijk door eenvoudig mezelf te zijn. Dit betekent: loslaten, vertrouwen, iedereen intrinsiek meenemen en ruimte geven aan vakmanschap. Veiligheid scheppen zodat mensen weer eigen initiatieven durven te nemen. Maar ook door kennis en kunde te stimuleren.

VRAGEN OPROEPEN

Deze aanpak wekt in het begin vaak wat verwondering… Wil ik dat stuk écht niet meer lezen voordat het naar de directeur bestuurder gaat? Mógen wij afwijken van opgelegde processen als dat beter is? Maar als je niet overal bovenop zit, hoe houd je dan overzicht? Dit zijn precies de vragen waar ik op hoop. Op dat moment kan ik mijn aanpak en adviezen inzichtelijk maken en het gesprek aangaan.

“Wat hebben onze mensen veel aan je gehad. Dank voor alles wat je Zayaz (en daarmee de huurders) hebt gebracht! Ik gun iedere organisatie jouw inbreng.”

Mohammed Acharki
Directeur Bestuurder

MAATWERK EN DUURZAAM

Een standaard ‘Mark Hut-aanpak’ is er niet. Ik lever altijd maatwerk. Corporaties mogen voor 80% of meer op dezelfde manier werken; iedere organisatie kent zijn eigen knelpunten en ontwikkeling. Daarom werkt een standaard aanpak niet. Voor maatwerk en duurzaam veranderen is wel tijd nodig. Ik werk dan ook het liefst aan langdurige interimopdrachten.

VOORWAARDE EN RESULTAAT

Wil deze aanpak slagen, dan is er wel één belangrijke voorwaarde. Namelijk: een bestuurder die zich openstelt voor een andere manier van sturing. Dat vraagt lef en overtuiging. Want bezieling en beheersing in harmonie brengen, kost de nodige tijd en roept mogelijk weerstand op binnen de organisatie. Maar bestuurders die net als ik de urgentie voelen en ruimte durven te geven, krijgen hier gemotiveerde en zelforganiserende teams voor terug. Medewerkers met plezier in hun werk en die doen wat er toe doet.